Zachte vervolging

geplaatst in: Blog | 0

Het plan was om de christen die bij ons in de buurt woont te helpen bij het evangeliseren van haar dorpje. Maar toen ik bij haar huis aankwam wilde ze niet meer gaan evangeliseren. Ik vroeg haar wat er was gebeurd. De dorpsoudste had gezegd ”als je gaat evangeliseren in ons dorp mogen jij en de rest van jullie familie (christen en niet christen) niet meer gebruik maken van de crematie faciliteiten van de tempel.”

Nou, ok dat maakt toch niet zoveel uit, zou je vanuit westers oogpunt kunnen denken. Daarbij, christenen begraven toch ook hun doden?! Maar in Thailand maakt het wel veel uit. Hier is vaak een van de eerste vragen van mensen die geïnteresseerd zijn in het volgen van Jezus ‘’Wat gaan we doen wanneer ik kom te overlijden, hoe regelen we dat?’’

In Thailand zijn mensen best tolerant en vriendelijk, zolang je je houdt aan de vaste (boeddhistische) gebruiken. Maar maak je andere keuzes, dan komt er opeens druk van familie, vrienden (een soort ‘zachte’ vervolging) om maar te voldoen aan de verwachtingspatronen.

Het doet me denken aan de situatie van de vroege kerk, waar Petrus en Johannes voor het Sanhedrin komen. Maar onder die bedreiging, bidden ze voor vrijmoedigheid en worden ze vervuld met de Heilige Geest. Bidt u mee voor dezelfde vrijmoedigheid en vervulling met de Geest voor de Thaise gelovigen, als ze te maken krijgen met deze subtiele vormen van vervolging?

Laat een reactie achter