Nieuwe tradities

geplaatst in: Blog | 0

We wonen nu twee jaar in Thailand en langzaam beginnen we ons thuis te voelen. Hoe langer we hier zijn, hoe meer we het contrast zien. Het leven hier is zó anders dan in Nederland. Het weer is natuurlijk anders, er zijn maar 3 seizoenen in plaats van 4 heet, heter, heetst (wat ze hier het koude seizoen noemen is in Nederland een heerlijk warme zonnige zomer, met hittegolven tussendoor). Elk seizoen brengt nieuwe planten en dieren met zich mee. Eindelijk beginnen we die een beetje te herkennen en leren we ons zo nodig wapenen.

Ook cultureel gezien zijn de seizoenen verschillend. Zo was er wel kerstversiering, met ballen, slingers en lichtjes en een enkele kerstman. De kribbe en het kindje Jezus waren helemaal afwezig. Hoogtijdagen hier zijn nieuw jaar (Internationaal: 1 januari, Chinees: begin februari, Thais: 13-15 april), lokale festivals rondom boeddhistische heiligdommen, verjaardagen van de koninklijke familie en andere boeddhistische feestdagen. Het jaarritme ziet er dus heel anders uit. Maar langzaam worden we nu meegenomen in het ritme en leren we wat belangrijk is voor de Thai en vinden we uit wat wij belangrijk vinden voor ons gezin.

Tegelijk merken we dat ook nieuwe gelovigen worstelen met de tradities en culturele seizoenen. Waar kunnen we nog wel aan mee doen, en waar niet. Waar kunnen we een christelijke invulling aan geven en op welke manier. Als buitenstaander is het voor ons moeilijk om hier concreet antwoord op te geven. We zien ze zoeken, maar kunnen niet altijd helpen. Soms is het heel goed om oude tradities in een nieuw jasje te steken en is het een goede gelegenheid om het evangelie te delen. Zo kregen we laatst de vraag of we een christelijke housewarming wilden geven. Als een huis nieuw gebouwd wordt komen de monniken om het huis te zegenen. Dit gaat gepaard met een groot feest meestal. Vader Isaak en moeder Soenni hebben net een nieuw huis gebouwd en wilden deze traditie een christelijke invulling geven. Nu konden we voor de ogen van buren en familie deze mensen zegenen. Voor hen bidden dat ze tot zegen mogen zijn van hun naasten en dat ze zullen leven tot Gods eer. Het mooie was dat ze zelf ook een getuigenis gaven.

We mogen samen bidden, samen zoeken naar het plan van onze Heer voor de gelovigen van Na Dun. Bidt u mee voor vader Isaak en moeder Soenni, dat ze mogen groeien in kennis en vertrouwen op God?

 

Laat een reactie achter