Ik heb een droom

geplaatst in: Blog | 0

”Hij verscheen aan me vannacht, jouw vader, die twee jaar geleden is overleden. Hij vertelde dat hij honger heeft en geen kleren om aan te trekken.”

Naar aanleiding van deze droom wordt door de familie gelijk actie ondernomen. Er wordt een tamboen (boetedoening) voor de overleden man georganiseerd. Daarmee zamelen ze geld, voedsel en kleding in, zodat hij weer te eten heeft en kleding om aan te trekken, zo gelooft men.

Zomaar een verhaal uit Thailand. Deze maand is de maand van de ”boen kathin.” Er worden allerlei rituelen en ceremonies gehouden ter boetedoening van veelal overleden mensen, want deze maand heeft de gedane tamboen meer waarde.

De preek die ik voor vandaag had voorbereid ging over Salomo. Hoe hij zo goed begon en een koning naar Gods hart was, maar afgleed in afgodendienst. Beïnvloed door de afgoderij van zijn vrouwen, in plaats van dat hij hen beïnvloedde om God te leren kennen (1 Koningen 11).

Bij de kerk aangekomen, zijn twee van de drie families er niet. Toen ik vertelde waar mijn preek over zou gaan aan de oudste, zei hij ”dat is niet toevallig, want vannacht kreeg de vrouw uit een van de gezinnen een droom, waarin de overleden vader van het andere gezin verscheen.” Het is niet zomaar een gezin waar de droom voorkwam, nee ik ken ze goed.

Ze bevinden zich midden in een geestelijk gevecht. De oude mens trekt, ze zijn zo gewend aan de occulte gebruiken. Iemand die al jaren in de kerk komt, krijgt bovenstaande (occulte) droom en trekt een ander christelijk gezin mee om terug te vallen in de oude gebruiken. De oudste zit met zijn handen in het haar. Begrijpelijk. We praten erover en komen tot de conclusie dat we de handen beter kunnen vouwen in gebed. In Ezechiël 11 wordt genoemd dat er een dag is waarop het ”hart van steen” van Israël dat gericht is op afgoderij, dode dingen, vervangen zal worden door een levend hart, dat aan de levende God toegewijd is. Er staat ”ze zullen mijn volk zijn en ik hun God.”

Ik heb ook een droom: dat op een dag elke stam, elke taal, elke natie, naast Israël vertegenwoordigd is voor Gods troon. Daarom ben ik in Thailand. Maar in de realiteit is het moeilijk. Bid je mee voor levende harten in plaats van harten van steen?

Laat een reactie achter