Het ”geheim” van geluk..

geplaatst in: Blog | 1

’Ik begon met 20 baht, toen werd het 100 en nu heb ik een gloednieuw busje, God heeft de sluizen van de hemel opengezet en me rijk gemaakt’’.

Zomaar een veelzeggend zinnetje uit een getuigenis van een Thaise christen. Het welvaartsevangelie, het idee dat wanneer je christen wordt je rijk wordt, al je problemen ophouden te bestaan, je ziektes worden genezen en je nooit meer zorgen hoeft te hebben, is heel populair in Thailand. Hoe komt dat nu? Los van theologische verklaringen over hoe een bepaalde leer zich verspreid, denk ik dat er een diepe menselijke verklaring is: de mens wil genieten van het leven, geen zorgen hebben….de mens wil gelukkig zijn. Dit verlangen is op zichzelf niet verkeerd, wie wil er nou niet genieten van het leven en weinig zorgen hebben? Alleen het doel (ons geluk) wordt niet bereikt door middel van geld en voorspoed. Iedereen weet dat, ‘’geld maakt niet gelukkig’’. Als christen is zowel het doel als het ‘’middel’’ God zélf. God wordt het meest verhoogd in jou, wanneer God voor jou het meest bevredigende is, jouw hoogste verlangen is. (christenhedonisme, waarvan John Piper tegenwoordig de bekendste prediker is). Dat maakt écht gelukkig. En God heeft ons bedoeld om gelukkig te zijn in Hem.

Maar als we er even dieper naar kijken, naar het ‘’mechanisme’’ is dat ook verkeerd? In dit geval is het mechanisme ‘’ik doe iets en ik krijg iets’’ (ik vergat te zeggen dat een deel van het welvaartsevangelie ook is dat je natuurlijk bijna al je centjes aan de kerk geeft). Ik denk dat het mechanisme (iets doen en beloning krijgen) niet verkeerd is en dat het iets is wat we, als we het in de goede zin gebruiken, ook kwijtgeraakt zijn als christenen. Natuurlijk leven we uit Gods genade en moeten we niet ‘onze hemel gaan verdienen’, dat bedoel ik helemaal niet. Wat ik bedoel te zeggen is: God is een beloner van wie Hem zoeken! We worden in de Bijbel vaak uitgedaagd om het goede voor mensen te doen, ze te dienen. Niet alleen omdat het an sich goed is om goed te doen, maar ook omdat we er voor beloond zullen worden in de eeuwigheid. We zijn filosofisch teveel beïnvloed door Immanuel Kant. Kant ziet het liefst een ‘ongeïnteresseerde gever’, terwijl God juist een ‘’blijmoedige gever’’ (2 Cor 9:7) ziet. Een voorbeeld uit de Bijbel, Lukas 6:35, waar Jezus zegt: ‘’Heb je vijanden lief, doe goed en leen geld aan anderen zonder iets terug te verwachten; dan zullen jullie rijkelijk worden beloond’’. Of als ik even vrij vertaal wat Piper in zijn boekje zegt: Op zondag morgen 11 uur gaat Hebreeën 11:6 vol in de aanval met Immanuel Kant ‘’Zonder geloof is het onmogelijk God vreugde te geven; voor wie Hem zoekt, moet immers geloven dat Hij bestaat en een beloner is van wie Hem zoeken.’’ Je kunt God niet behagen als je niet ook naar Hem komt als beloner.

Ik denk dat we moeten beseffen dat elk mens ten diepste verlangt naar geluk. We moeten mensen niet dat verlangen laten ontkennen of verdrukken. Het probleem is niet dat de mensen gelukkig willen zijn, maar dat ze te snel tevreden zijn! Ik bid dat je door de Heilige Geest overtuigd mag worden dat ‘’de smaad van Christus van hogere waarde is dan de schatten van Egypte’’ (Hebr 11:26), dat het ‘’gelukkiger maakt om te geven dan te ontvangen’’ (Hand 20:35), dat je alles gaat beschouwen ‘’als verlies’’ in vergelijking met het kennen van de Here Jezus (Filip 3:8), dat je gaat zien dat het doel van al Jezus’ geboden is om je vreugde te geven, zodat je vreugde volkomen zal zijn (Joh 15:11), dat wanneer je jezelf in God verheugt, Hij je de verlangens van je hart zal geven (Ps 37:4), dat de vreugde van de Heer je kracht is (Neh 8:11). Dan ben je echt gelukkig!

Een Antwoord

  1. Ik herken dit ook in mijn eigen leven, als ik spreek met mensen, die het moeilijk hebben.
    Het is belangrijk dat ik ze niet bemoedig met “het zal wel weer beter worden”, maar probeer ze hun lijden vanuit Gods perspectief te laten zien.
    Heel goed onder woorden gebracht, deze gedachtegang.
    Je hebt me bemoedigd om inderdaad niet te snel tevreden te zijn, maar ernaar te blijven jagen om God nog beter te leren kennen.( Hosea 6:3). Bedankt, Ewoud.

Laat een reactie achter