De muren van Lopburi…

geplaatst in: Blog | 2

IMG_20150314_084352De laatste tijd luisteren we vaak naar Elly en Rikkert. De kinderliedjes van vroeger worden nu ook voor Joachine afgespeeld. Zodoende zaten ‘’de muren van Jericho’’ waarschijnlijk ergens vers in m’n hoofd.
Vandaag stapten we een hele andere dan de westerse wereld binnen. We hadden een culturele verkenningstocht in het oude gedeelte van Lopburi. Een van de eerste plekken die we bezochten was een vrij oude boeddhistische tempel, waar mensen al honderden jaren komen om geesten te vereren. In de tempel bidden mensen voor zaken die ze willen en als er resultaat is, gaat men terug naar de tempel om de geesten eer te geven.
Vandaag was er waarschijnlijk zo iemand wiens gebed verhoord werd. Een pick-up met harde muziek en volgeladen met mensen en in het bijzonder 1 jongen die zich ging toewijden als monnik reed drie rondjes om de tempel. Toen moest ik opeens aan Elly en Rikkert denken. Intussen stopte het gezelschap bij de tempel en ze gingen naar binnen met hun offers, de jongen voorop.
De muren van Jericho vielen om toen het volk Israël er een aantal keer omheen liep, maar hier worden door de geestenverering juist muren om mensenharten opgebouwd. Dat besef doet pijn. Ik hoop dat de ‘’muren’’ van de Thai ook om zullen vallen. Dat ze de ware priester Jezus mogen leren kennen, die voor ons de tempel van God al is binnengegaan en elke muur tussen ons en God heeft afgebroken! Hoeveel jaar zal het nog duren voor dat Thai hier geen rondjes meer zullen rijden?

2 Antwoorden

 1. Hallo Ewoud en Gerjo,

  Ik lees met veel interesse jullie nieuws op het blog en ‘pluk er wat af’ voor het EGeLtje.
  Hartelijke groeten namens de EGL,
  Ineke & Jaap

 2. Lieve Ewoud en Gerjo,
  Met veel vreugde lees ik jullie blok en zie de filmpjes die er gemaakt zijn.
  Daarnaast vind ik het fijn om te horen hoe jullie daar een goed werk aan het doen zijnen dat God jullie middelaar is in alles.
  Leuk om ook weer oude bekende te mogen zien Gerjo want jij bent al eerder daar geweest en is het fijn om te horen hoe de mensen daar nu ook zelfs een kerk gaan bouwen.
  Wens jullie hele gezegende Paasdagen toe en veel zegen in al jullie werk.
  Liefs Greet en Herman Veenendaal

Laat een reactie achter