Een gemeente die groeit als een bananenboom

geplaatst in: Blog | 0

In februari kopen we voor onze tuin een stekje van een bananenboom: ‘Wanneer komen daar vruchten aan?’ vraag ik. ‘Na één of anderhalf jaar,’ is het antwoord. Met enig ongeloof kijk ik naar dat ene stammetje met 3 blaadjes, waar ook al een bruin randje aan zit. Ewoud zet het stekje in de tuin en eerst gebeurt er niets. Na een week staan we te juichen bij het eerste blad en niet veel later komt er elke dag een nieuw blad bij. Het stammetje wordt in no-time een grote boom. In augustus worden we weer verrast, er groeit een stekje naast, even later gevolgd door een tweede, een derde; aan de lopende band zien we nieuwe scheuten verschijnen. We planten er nog één in de tuin en geven een paar stekjes aan de buren. We zien nog geen bananen, maar we zijn nu al onder de indruk van de groei van deze bananenboom. Elk stekje kan opnieuw uitgroeien tot een grote boom, die weer stekjes geeft.

Tegelijkertijd denken we na over de (toekomstige) gemeente in Na Dun. Willen we alle christenen en geïnteresseerden uit het district verzamelen in één gebouw? Of kijken we meer naar huisgroepen verdeeld over de dorpen van het district? Op die laatste manier wordt de evangelieboodschap verspreid, maar zijn de groepen kleiner. Wel hebben de kleine groepen meer mogelijkheid te groeien als ze in hun eigen dorp kunnen blijven, dat is de grond waarin ze geplant staan. Ook hebben de ouderen en de armen meer de kans om zich aan te sluiten. Daarnaast is het op die manier makkelijker voor de gemeenteleden zelf om op pad te gaan en elkaar te bemoedigen of te evangeliseren als wij er (even) niet zijn. Het is voor de Thai veel gemakkelijker om iemand in het volgende dorp op te zoeken en te begeleiden, dan om een gebouw te huren in het naburig district om het evangelie verder te brengen.

Op dit moment zien we een aantal ‘groene blaadjes’ groeien in Na Dun. Het is ons verlangen dat de gemeente van Jezus Christus snel mag groeien en zichtbaar mag worden en zelf ‘stekjes’ zal krijgen in ieder dorp van het district Na Dun. Het is ons gebed dat we op verschillende plekken hier stekjes kunnen planten van mensen die samen willen zoeken naar Gods wil voor hun leven. Het hangt niet van ons werk en onze ideeën af. Maar het komt zeker goed, want uiteindelijk is het God die het doet (1 Korinthe 3). We kijken vol geloof uit naar wat God zal laten groeien!

Laat een reactie achter